T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
SAMSUN / İLKADIM - 30 Ağustos İmam Hatip Ortaokulu

Tarihçe

30 Ağustos İmam Hatip Ortaokulu

            30 Ağustos İlköğretim Okulu   ana binası  1936 yılında yapımına  başlanmış, 1938 yılında bitirilmiş  120 öğrenci ile eğitim ve öğretime başlamıştır. Bina: Ermeni kilisesi yıkılarak aynı temel üzerine  inşa edilmiştir.Binanın yapımın da zamanın Valisi Fuat TOKSAL 'ın  çok emeği geçmiştir.Bundan dolayı okula valinin adı verilmek istenmişse de Milli Eğitim Bakanlığı binanın giderlerinin önemli bir kısmı, İl Özel İdaresi  tarafından karşılandığı için bu öneriyi  kabul etmemiştir.Bunun yerine Okula  "30 Ağustos İlkokulu" adını vermişlerdir.

            Okul   Şinasi ÖNAL 'ın kurucu müdürlüğünde   eğitim ve öğretime başlamıştır.1942 yılında binanın 1.katında erkek sanat okulu eğitim ve öğretime başlamıştır.Bir yıl sonra erkek sanat okulu öğrenci sayısı çoğalınca binanın tamamı erkek  sanat okuluna bırakılmıştır.İlkokul öğrencileri  çevre okullarda ve evlerde,  eğitim ve öğretimlerini güç koşullarda  devam etmişlerdir.Erkek sanat okulu bahçesi içerisine  bir de (Ek bina)  iş atölyesi ilavesi yapıldı.Bu atölye daha sonraki yıllarda uzun süre derslik olarak kullanılmıştır.

             Erkek sanat okulu 1951 yılında yeni  binalarına taşınınca dağınık durumda bulunan  okul öğrencileri  tekrar eski binalarına kavuşmuştur.
1991 yılında  ek bina yıkılarak  yerine  10 derslikli  yeni bir bina ilaveten hizmete  girmiştir.1991-1992 eğitim ve öğretim yılında bünyesine ortaokulu da alarak hizmete başlamış, daha sonra bakanlık tarafından okul ilköğretim okuluna dönüştürülerek "30Ağustos İlkokulu" olan ismini "30 Ağustos İlköğretim Okulu"  olarak değiştirmiştir...

             1997 yılında okul kaloriferli olmuştur.
             2004 yılında ana binanın  bulvara  bakan kısmında ki merdivenleri yıkılarak  bina   güzel bir görünüme  kavuşturulmuştur.

 

                                                                                                               Kaynak: Okul Arşivi

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 15.11.2017 - Güncelleme: 01.02.2024 14:15 - Görüntülenme: 1000
  Beğen | 1  kişi beğendi